Att röra sig är bra för både kropp och själ, det är ett vetenskapligt faktum. Det är också detta man tagit fasta på i den nya aktiviteten Dutt n’ go, en gruppaktivitet som varvar bingospel med animerade rörelser till musik.

Inspirationen kom under en resa till Skottland, där Skellefteå kommun fick se en aktivitet där äldre kunde kombinera social samvaro och bingospel med gymnastik. Det var något man ville återskapa hemma i Skellefteå och så fick det bli. I rörelsebingon Dutt n’ go får deltagarna möjlighet att inte bara dutta på bingobrickan utan även göra sköna rörelser som stärker kroppen. Varje rörelse visas i 30 sekunder och kan utföras sittande såväl som stående. Därefter visas en bingosiffra, och det är dags att dutta på de fysiska brickorna.

Maria Pahlberg, som är verksamhetsutvecklare för förebyggande insatser i Skellefteå kommun, tycker att det är viktigt att delta på mässan.
– För mig är det viktigt att delta på mässan och konferensen, dels för att visa upp vårt projekt Dutt n’ go, dels för att inspireras av andra. Jag tycker alltid att mässan erbjuder givande möten och spännande föreläsningar, säger hon.

VAD SER DU MEST FRAM EMOT UNDER DE HÄR DAGARNA?

– I år kommer jag att ha med mig, enligt min mening, en av Sveriges coolaste seniorer till mässan. Så jag ser särskilt mycket fram emot att få upptäcka och se mässan ur hennes perspektiv, säger Maria.

Maria Pahlberg älskar sitt arbete och säger själv att hon har Sveriges roligaste jobb.
– Som verksamhetsutvecklare för förebyggande insatser i Skellefteå kommun är det mitt jobb att stötta Skellefteås seniorer till ett hälsosamt och glädjefyllt åldrande. Mina arbetsdagar är fyllda av olika projekt, arbete med föreningar och att på olika sätt försöka göra Skellefteå till en härlig stad att leva och åldras i.
DET ÄR ALDRIG FÖR SENT – eller för tidigt – att påbörja sitt hälsosamma åldrande. Om det är något jag lärt mig av att jobba med seniorer är att när de väl hittar något som är meningsfullt för dem så finns det en otrolig drivkraft!

 

SKRIBENT: BITTE ASSARMO